Το λάδι στην Αρχαιότητα

Η ελιά κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα καρποφόρα δέντρα της ελληνικής φύσης και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομία, στην κοινωνική εξέλιξη, στη λατρεία στις δοξασίες και στα έθιμα.Η συλλογή των καρπών της ελιάς γίνεται από τη νεολιθική εποχή.Στο πρώτο είδος της ελληνικής γραφής ( γραμμική Β) υπάρχουν πληροφορίες για το λάδι, που το χρησιμοποιούσαν πρωταρχικά στην διατροφή, καθώς προοριζόταν ως βάση γιά αρώματα και αλοιφές του σώματος, που ίσως είχαν και θεραπευτικές ιδιότητες. Βεβαίως υπήρχαν και βιοτεχνικές χρήσεις του λαδιού. Κατάλληλο ήταν το λάδι και ως μέσο καθαρισμού,όπως το σαπούνι .Ακόμη το χρησιμοποιούσαν και για φωτισμό.Επίσης η ελιά είχε στενή σύνδεση με τη θεά Αθηνά,όπου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αθηναική οικονομία και αναδείχθηκε σε ιερό δέντρο της Αθήνας.

Το ελαιόλαδο χρησίμευε και ως μέσο καλλωπισμού. Οι έλληνες έβαζαν λάδι στα μαλιά τους και πιθανόν στα ρούχα τους. Τόσο το ελαιόλαδο. όσο και τα αρώματα χρησιμοποιήθηκαν και στις νεκρικές τελετές.

Το ελαιόλαδο στην αρχαιότητα σχετιζόταν επίσης και με τις αθλητικές δραστηριότητες και αυτό ξεκινάει με τη συνήθεια των νέων και των αθλητλων να αλείφουν για λόγους υγιεινής το σώμα τους με λάδι πριν την καθημερινή τους άσκηση στα γυμναστήρια.

Στην αρχαία Αθήνα βέβαια γίνονταν κάθε 4 χρόνια αθλητικοί αγώνες, γνωστοί ως ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΑ, που γίνονταν προς τιμή της θεάς Αθηνάς και το λάδι αποτελούσε το βραβείο που έπαιρναν οι αθλητές.

Το ελαιόλαδο προέρχεται από το δέντρο της ελιάς, από το οποίο η θεά Αθηνά πρόσφερε ένα κλαδί , στους κατοίκους της Αττικής, ως σύμβολο θεϊκής εύνοιας και για το Νώς ήταν σημάδι της ευσπλαχνίας του Θεού.

Στο πέρασμα των αιώνων το λάδι εξακολουθεί να αποτελεί ένα πολύτιμο προϊόν και να παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία κάθε εποχής.

Η εταιρεία Καρούμπαλης Α.Ε. με την επωνυμία ΑΕΝΑΟΝ τηρώντας πάντα τις συνθήκες ορθής υγιεινής και με σεβασμό στην παράδοση της ιστορίας του ελαιολάδου συνεχίζει από το 1960 να παράγει έξτρα παρθένο και βιολογικό ελαιόλαδο Μεσσηνίας.